Острва створена за уживање

Зима је: причајмо о сновима, о сунцу, морима, далеким обалама. Препустите се звуку, мирису и додиру подивљалих таласа, погледу на романтичне нијансе заласка сунца, мелодичности мешавине светских језика безбрижних туриста. Водимо вас на места на којима заборављате да имате живот ван њих. Биће вам потребно више од једног фото-апарата да бисте забележили све лепоте ових европских острва. Италија, Шпанија, Грчка. Кренимо на путовање!

Таормина (Италија)

Сицилијански ,,Монте Карло” простире се дуж планине Монте Тауро и пружа нестварне видике – с једне стране поглед на вулкан Етну, а са друге на Јонско море. Стрме ивице и кућице грађене на стенама изазивају сваког посетиоца својом неустрашивом лепотом. Некада грчка колонија Тауроменијум, а сада град на острву Сицилија (Исола дел соле – острво Сунца) , део покрајине Месина. Овај градић има око 10.000 становника и пружа туристима спој културе, уметности и модерног времена кроз своја природна богатства и руралне грађевине.

taormina

Грчки амфитеатар најпознатије је стајалиште туриста на Таормини. Управо са овог места пружа се заводљиви поглед на узбуркану, застрашујућу Етну. Остаци амфитеатра заправо су дело Римљана који су га обновили и припремили за позоришна извођења и концерте. Главно шеталиште (Корсо Умберто) створено је за хедонисте, сладокусце и љубитеље накита. На овом месту можете пробати оригинално бадемово вино, слаткише од марципана, чувени италијански сладолед који по свом укусу може превазићи и италијанска традиционална јела – пасте и пице. Порекло сладодела једна је од гастрономских загонетки, али Сицилијанци поносно тврде да је он настао управо на њивом тлу. Уколико ипак успете да одолите слаткој страни Таормине, накит од ћилибра и порцеланске лутке неће вам дозволити да сачувате пун новчаник.

Капри (Италија)

Назив који мами, попут комбинације јагоде и чоколаде, Капри ће вас завести својим пејзажима и духом нестварних пећина и врхова које красе ово мало италијанско острво. Ушушкано у Напуљском заливу, допушта само бродовима да стигну до његовог богатства – необичног рељефа створеног пуцањем приобалног дела Сорентинског полуострва утонулог у морско плаветнило. Лепота Каприја није остала неоткривена, те су многе познате личности посетиле ово место, коме нису одолели ни светски уметници и писци тражећи у њему музу своје креативности. Контраст сеоске архитектуре централног трга и бљештавила модерних бутика приказује наизглед немогућу, али тако привлачну слику острва са карактеристичним фараглионима. Фараглиони су велике стене смештене насред мора, које су неизоставне на  разгледницама Каприја. Последица су дугогодишње изложености ерозивној моћи таласа и ветра.

Capri

Да бисте дошли до скривене чаролије Каприја, природа се потрудила да вам отежа пут. Улаз у Плаву пећину (Блуе Грото) толико је узан да туристи морају да легну у чамац како би доспели до њене унутрашњости. Светлост која пролази кроз отвор стена прелама се дуж природне боје мора и ствара имагинацију која обасјава читаву пећину.

Тенерифе (Шпанија)

Највеће острво Канарског архипелага налази се на деоби путева између чак три континета – Европе, Африке и Америке. Канарска острва или острва среће настала су хлађењем узавреле лаве коју су утишали шпански таласи. Главни град Санта Круз де Тенерифе назван је по крсту којим је шпански војсковођа Фернандез де Луго означио освајање острва након што га је зарио у земљу. Црни, бели и златни песак део су слике бајковитих плажа Тенерифа. Острво се може похвалити и вегетацијом која чува звук и топлину многобројних увала.

tenerife

Ботаничка башта у Санта Крузу нуди спој водопада, лагуна и језера из еко-система свих крајева овог острва. Од вулкана Тејде (уједно и највиши врх у Шпанији) до тематских паркова (Парк Лоро) у коме представе приређују делфини, фоке и пингвини, Тенерифе може испунити и најзахтевније туристичке апетите.

Санторини (Грчка)

Уколико планирате медено путовање ово острво је прави, романтични избор за вас. Санторини или Тира, како га зову локални становници, припада острвској групи Киклада. Облик овог вулканског острва је још једна карактеристика која привлачи туристе – полумесец, попут слова С који је последица ерупције вулкана пре више од 3.500 година када је нестао средишњи део некада округлог острва. Историја овог острва створила је невероватне облике, који изазивају страх, али и дивљење.

santorini

Кућице типично грчке – беле са плавим детаљима, наспрам стрмих стена и тамно плаве боје мора чине ово грчко острво најфотогеничнијим . Превоз јесте помало спор и труцкав, али ћете уживати у њему – ,,магарећи такси” вас води на планирана одредишта. Санторини је тема многих легенди, те постоје приче да је ово острво заправо митска Атлантида; да на њему има више вина, него воде, магараца него људи, цркава него кућа, као и легенда која каже да пар који се на Санторинију споји, никада се неће раставити. Отуда и велики број венчања уз залазак Сунца који нестаје иза вулкана.

Скопелос (Грчка)

Редитељ филма ,,Мама Миа” знао је шта ради употребивши острво из групације Спорада као сценографију за свој филм. Тиркизно, чисто море, хлад борових шума и маслињака, пешчане увале као да вас позивају да се заљубите у ово острво и заборавите на телефон, компјутер и проблеме.

skopelos

Са острвима Скијатос и Алонисос чини део Марина националног парка, у коме су настањене ретке животињске врсте, међу којима се налазе и медитеранске фоке. Избор плажа и манастира је највеће богатство овог острва – шљунковите, стеновите, песковите плаже уз скоро  360 манастира, цркава и опатија. Скопелос вам пружа одмор и уживање уз таласе који прекидају мелодичну тишину.

Марија Милинковић