Моћни стафорд

Борбене машине, шармантни, одани, интелигентни. Неодољиви. Амерички стафордски теријер је међу шест најпопуларнијих раса у Србији. Међутим са овом расом, како кажу, треба опрезно.

Порекло

Настанак америчког стафордског теријера везује се за 19. век и настао је укрштањем булдога и теријера. Љубитељи борби паса, које су у том периоду биле веома популарне, желели су да створе јаког и отпорног пса који би био идеалан за борбе. Иако је у почетку био борбени пас, људи су увидели да има карактер погодан за чување имања, стоке, а одлично се показао и као помоћник у лову. После тога, широм света постао је и популаран кућни љубимац. Данашње име – амерички стафордски теријер – датира од 1972. године, а строгом селекцијом ова пасмина постала је знатно другачија од првобитне расе америчког питбул теријера.

Изглед

Стафорд је веома упадљив пас и одмах привлачи пажњу проматрача. На први поглед оставља утисак веома снажног пса у односу на његову величину. Карактеристична је широка глава, мишићаво тело и кратке, али јаке ноге. Има живахан поглед, па многи власници овог пса кажу да некад има фацу кловна, а да често његови изрази лица подсећају на човекове. Обично на себи имају две боје, белу, а друга може бити светло браон, тамно браон, црна, сива итд…Облик леђа је једна од битнијих карактеристика на такмичењима паса које стафорди често посећују. Тело им се завршава танким репом средње величине. Уши су природно опуштене и пресавијају се на полам али их одређени власници обликују тако да буду праве и подигнуте. То се постиже сечењем или купирањем ушију код стафорда што, уколико се то не одради правилно и до одређене доби, оставља велике трауме на куче. Живе од 9-15 година и мужјаци достижу тежину до 20 килограма.

Карактеристике

Када помислите на овог пса, вероватно претпостављате да се ради о веома агресивној раси. Ова тврдња је само делимично истинита јер стафорд је настао укрштањем најагресивнијих паса, а и сам је коришћен у борбама. Међутим постаће агресиван само ако га тако дресирате. Ако га узмете са намером да вам буде породични љубимац, будите уверени да неће никога повредити. Постоје многобројне приче о стафордима који су спасавали децу из пожара или напада других паса, јер је познато да ће своју породицу бранити до смрти. Овај пас је тих и ретко лаје, због чега је одличан пас за стан, а сви власници могу бити сигурни да лопови неће прићи ни близу вратима стана који чува стафорд. Поједини одгајивачи ове пасмине у Америци, стафорде су укључили у терапијски програм болесне деце или деце са посебним потребама и ови пси постигли су одличне резултате. Због урођене дисциплине, у својим одгајивачницама имају га и припадници МУП Србије. Типично није нервозан пас, али је прилично активан и увек спреман за забаву. Његова величина и уредност чине га изврсним кућним љубимцом, све док се редовно задовољавају његове потребе за физичким активностима. Ови пси не би требало да показују агресивност према људима, уколико њихова породица није угрожена. Ипак, као теријер – а сви теријери су прилично борбени, може показати раздражљивост према другим псима. Ова склоност се може умањити кроз рану социјализацију и контролисати путем тренинга.

Напади углавном на децу

У јавности се не смирују страсти после серије напада паса на суграђане. И док се једни баве критиком власника, а други за немиле догађаје оптужују псе, постоје и они који тврде да је највећи проблем држање опасних пасмина као кућних љубимаца и да би држање таквих паса требало законски санкционисати. Европска федерација ветеринара установила је правилник по коме у опасне расе спадају питбул теријери, амерички стафорд теријери, као и мешанци ових пасмина. Ипак, многи стручњаци из наше земље тврде да се ниједан пас не рађа агресиван, већ да то постаје неправилном дресуром и социјализацијом. Дечији гласови су пискутави, деца имају изненадне, непредвидиве покрете и кретање које пси често тумаче као непознату у једначини на коју су навикли. Деца псе додирују по глави, а пси то не воле. Директан контакт очима је још један “окидач” за напад. Па чак и смејање. Показивање зуба у свету паса је знак опасности.

Стафордски теријери су дивни пси, али само када су уз искусног власника који може да им приушти да обаве све дневне физичке потребе и они нису пси за бокс.