Ибица надомак Панчева

Ибица надомак Панчева је друго име за спортско – рекреациони центар у Качареву. Ова туристичка атракција, удаљена петнаест километра од Панчева је вештачко језеро које се отвара за туристе сваке године средином јуна. На месту данашњег качаревачког језера некада је била депонија, одакле се ширио непријатан мирис који је сметао пролазницима, а поготово онима који су имали куће близу сметилишта. Из даљине се видела огромна зелена површина, налик брдашцу, која је била легло угинулих животиња, високе траве и корова. Та пустара је почела постепено да се претвара у језеро 2007. године. Качаревци су очистили и изместили отпад и покосили високу траву. Качаревачко ругло претворило се у малу оазу у којој се током лета осећа мирис креме за сунчање. Маја 2009. купалиште је званично отворено за туристе.

На самом улазу у Качарево, на раскрсницама су постављени путокази који усмеравају туристе до купалишта. Испред дугачког путића који води до језера налази се импровизовани паркинг и увек је велика гужва, поготово током врелих, летњих дана. Узани и дуг поплочани пут који води до језера окружен је травњаком на коме је засађено зимзелено дрвеће. Око тог травњака простиру се њиве које су пожутеле од летње жеге. У близини језера је постављена табла упозорења на којој пише забрањено купање. Изгледа да на то нико не обраћа пажњу. Купалиште је пуно људи. На кућици где су тушеви залепљена је табла и на њој пише: ,,Улазите на сопствену одговорност“.

 ,,Вода је исправна. Када има много људи и када су врућине вода се узбурка и изгледа као да је прљава. Али упркос томе сви се купају, доводе и мале бебе“, каже мештанка Мирјана Ђорић.

 Деца се играју у песку близу воде и бацају ситне каменчиће, играју се жабица – чији ће каменчић више пута да поскочи по води. Неколико корака од обале налазе се љуљашке и клацкалице где се деца забављају.  До воде води дрвена и широка скакаоница одакле купачи изводе разне акробације. За најмлађе су направљени рукохвати, како би безбедно ушли у воду. Покрај воде дежура спасилац сваког дана од девет ујутру до осам увече.

 На средини језера је велики стуб одакле цури вода и допуњава језеро чистом водом. Купачи се сунчају на клупама које окружују језеро, а неки од њих се крију од сунца у хладу испод дрвећа или на оближњем брдашцу где су клупе са печуркама. Надомак језера је кафић на отвореном, где посетиоци могу да се освеже и користе лежаљке под условом да наруче пиће.  Једино на шта су се туристи жалили су жабе у језеру.

slika 2

 ,,Вода је топла и чиста. Има жаба, али кажу што је више жаба то је чистија вода“, рекла је Тамара Косовац.

Неки од посетилаца не желе да се купају због жаба у води и долазе само да би се сунчали. ,,Ја само брћкам ноге у плићаку.  Не улазим у воду, јер сам чула да има жаба“, каже Андријана Величковић која је дошла из Врања.

Током празника и викендом долази највише турсиста из унутрашњости. Судећи по регистрацијама на колима паркираних испред језера долазе и Београђани, Новосађани,  Шапчани, Ваљевци, Врањанци и други. Турсти долазе јер је улаз бесплатан и зато што је вода исправна за купање. Испитивања Завода за јавно здравље су показала да је вода потпуно чиста и да испуњава све стандарде квалитета.

,,Вода је одлична. Бактериолошки је исправна и раде контролу на две недеље“, каже конобар кафића Душан Цветковић.

Током лета турсти долазе на панчевачко море и да би се забавили. Крајем јула је одржан Лудус фест на језеру. Качаревци и гости су слушали кубанску музику и плесали салсу, док су неки пливали, играли одбојку на песку или вежбали на справама у близини језера. Језеро је будно током целог лета и дању и ноћу. Дању сe чује жагор људи, а ноћу се чује крекетање жаба.