Божија тишина

“Зимско јутро” је други филм трилогије о “Божијој тишини” како је Ингмар Бергман назива. Филм истражује потрагу за изгубљеном вером и поновном “налажењу” бога. Огољен приказ духовне кризе у којој се налази свештеник Томас смештен је у неколико послеподневних часова једног дана, кроз разговоре са риболовцем Јонасом и помоћника у цркви Алготом. “Зимско јутро” је Бергманов најелоквентније истраживање значаја вере у филму током 60их година.

Оно што овај филм издваја од ранијих радова је снимање током ране зиме. Зимско светло је непредвидиво, пригушено, бледо мртво. Ово придодаје фотографији хладнију боју, за разлику од претходних филмова сниманих у време “златних сати” богатијих топлином.  Свен Никвист, директор фотографије,  једноставним композицијама, употребом природног светла показује свој раскошни таленат. Бергман и Никвист деле мишљење да се само о лицима може снимити филм. “Лица су огледало људске душе”, мисли Никвист. Њихова фасцинираност лицама се види у свим заједничким филмовима, коришћењем “close up”и крупних кадрова.

Уздрман вешћу да је Кина близу проналаска нуклеарне бомбе и употребе, Јонас припадник цркве разговара о свом страху са свештеником Томасом.  “Живимо своје једноставне животе, док ужаси прете нашем сигурном свету, Бог изгледа тако удаљено ”, Томас покушава да одагна страх свом вернику. Јонас је већ на рубу самоубиства и само поставља реторичко питање  ”Да ли морамо живети?”

Пољуљаност вере се свештеника види се у наставку разговора са Јонасом. Томас је постао свештеник млад, и био је у Шпанском грађанском рату. Кад год је хтео да Бога суочи са реалношћу, он је остајао одбојан и нечујан. Тренуцима патње, док је његова жена умирала бог је утихнуо.
”Уколико нема Бога, да ли би то створило разлику? Живот би постао јаснији, какво олакшање и смрт би била одраз живота. Растакање душе и тела . Окрутност, самоћа и страх..  све би то било јасно. Патња је несхватљива и не треба јој објашњење. Нема Ствараоца, нема плана.” Овим речима је свештеник још дубље гурнуо у понор Јонаса.

Марта, припадник црквене комуне у писму изјављује љубав свештенику. Бергман посеже за крупним кадром њеног лица уместо “voice over-a” док свештеник чита писмо. Статичан кадар од скоро 10 минута је потврда Бергманове и Никвистове фасцинације експресивношћу лица. Томас, изражава гађење према Марти. Никад је неће волети као своју покојну жену. Њена смрт је уједно била и његова. “Љубав доказује постојање Бога”. Смрћу своје жене Томас у потпуности одбацује своју већ тад пољуљану веру.

Најбитнија сцена у филму следи после одласка Јонаса. Јако заслепљујуће светло улази у свештеничке одаје, као знак откровења, док Томас поставља питање “Господе зашто си ме напустио?” Падајући на колена, бризнуо је у плач и прошапутао је “слободан сам”.

Прожет сумњом, исто питање постављао је разапети Исус, узвикујући га. Умирући, у тренуцима највеће патње Исус је , Бог је напустио Исуса, тако и Томаса.